jak_sladit_bez_cukru.png

Jak sladit bez cukru?

Musíte ve svém jídelníčku co nejvíce omezit cukr a nahradit ho umělými sladidly? Dnešní trh je plný výrobků, které vám to usnadní. Jenže jaké přesně zvolit, když si chcete osladit kávu a když připravujete moučník?

Přírodní náhražky cukru

Studie prokázaly, že náhradní cukry nepřinášejí do stravy diabetiků zvláštní výhody oproti klasickému řepnému cukru, protože zvyšují glykémii a jsou kalorické. Jedná se o přírodní variantu běžného cukru, která by měla tělu dodat více živin než rafinovaný cukr, ale jinak má obdobné vlastnosti. Těmito náhražkami jsou například fruktóza, glukóza či maltróza. Na trhu je najdete mimo jiné pod názvy sorbitový sirup, dia glucitol C či sorbit.

Umělá sladidla

Pro diabetiky jsou díky svým vlastnostem vhodnější než náhražky cukru. Jde o látky vyrobené chemickou cestou, koupíte je v podobě tablet, kapek, prášku nebo roztoku. Mají vysokou míru sladivosti, ale na rozdíl od cukru nepodporují vznik zubního kazu, nejsou kalorická a nezvyšují glykémii. Většina těchto sladidel obsahuje buď sacharín, aspartam, acesulfát nebo jejich kombinaci. Snaží se docílit chuti co nejpodobnější cukru, bez nežádoucí pachuti. Osladit jimi můžete takřka vše od nápojů až po dezerty. Ne všechny typy sladidel se však hodí na pečení a tepelnou úpravu. Přesnější informace najdete v tabulce níže.

I umělým cukrem raději šetřete

Ani s umělými sladidly byste to však neměli přehánět. I když nezvyšují glykémii a neobsahují kalorie, evokují svou chutí v mozku pocit, že tělo má očekávat příval energie. Ale protože nic takového nepřijde, může vás přepadnout záchvat hladu. Navíc se zvyšuje návyk na sladké chuti. Při překročení maximální denní dávky může docházet ke zdravotním komplikacím, jako je průjem nebo jiné střevní potíže. Dejte si proto pozor i na skryté umělé cukry například v pokrmech a nápojích pro diabetiky. Některé DIA výrobky mohou obsahovat náhražky cukru, nikoliv umělá sladidla, a velké množství tuků. Před jejich konzumací si tedy nejprve prostudujte etiketu.

Zázračná sladká rostlinka

Přírodní variantou k umělým sladidlům může být stévie. Tato rostlina, celým jménem Stevia rebaudiana, zažívá v posledních letech doslova boom. Její sladivost je až 300x silnější než cukru. Zároveň ale neobsahuje žádné kalorie a nezvyšuje glykémii. Hodí se pro diabetes prvního i druhého stupně. K dostání je nejen v tabletách, ale i v prášku. Pěstovat si ji můžete sami doma a na slazení používat její usušené lístky.

Přehled umělých sladidel, která nezvyšují glykémii a jsou bezkalorická:

Text: Markéta Veselá

Sdílet