Rostlinné bílkoviny – vhodná součást stravy a kde je najdeme?
Bílkoviny zaženou hlad i chutě
Proč jsou rostlinné bílkoviny při hubnutí vhodné? Rostlinné potraviny většinou obsahují jen malé množství tuku, a tělo si tedy tuk neukládá do zásoby na horší časy. Dalším pozitivním přínosem obohacení jídelníčku o rostlinné bílkoviny je ochrana svalové hmoty. U přísnějších diet s nedostatečným množstvím bílkovin se totiž může stát, že spolu s tuky budete shazovat právě svalovou hmotu, což je samozřejmě nežádoucí. Ale pozor, některé rostlinné potraviny (ovoce) zase obsahují větší množství sacharidů a diabetik je musí požívat s mírou.
Po jakých potravinách sáhnout?
Rostlinné bílkoviny jsou stejně kvalitní a pro vaše tělo prospěšné jako bílkoviny živočišného původu. Ty rostlinné najdete v obilovinách, luštěninách, zelenině i ovoci. Nejméně jich obsahuje ovoce (zhruba jen 0,5 gramu na 100 gramů). Daleko více jich má zelenina, přičemž nejbohatším zdrojem je například čerstvý hrášek, který obsahuje až 6,6 gramu bílkovin na 100 g, dále zmiňme bílé zelí či brokolici. Bílkoviny jsou rovněž hojně obsaženy v mandlích (21 %), kešú oříšcích (18,2) nebo dýňových semínkách (dokonce 32,6 %).
Luštěniny hrají prim
Nejvíce rostlinných bílkovin ale bezesporu obsahují luštěniny. Největší obsah (až 40 g na 100 g) má sója a výrobky z ní (zde ale pozor na celkovou energii výrobku, která je vysoká kvůli obsahu tuků a sacharidů). Jídelníček ale můžete obohatit i o fazole, čočku, hrách, cizrnu a další výborné luštěniny. Pro diabetiky navíc mají i další příznivé účinky, luštěniny totiž pomáhají snižovat vysoký krevní tlak i krevní glukózu a mají nízký glykemický index.
Další zdroje bílkovin
Bílkoviny lze najít i v takových potravinách, u nichž by vás to možná ani nenapadlo. Například v chlebu je jich zhruba 10 gramů (na 100 gramů chleba), ten však především při redukčních dietách a diabetu není vhodné konzumovat ve větším množství vzhledem k vyššímu obsahu sacharidů. Podobné je to i s těstovinami (10 g na 100 g) nebo například ovesnými vločkami (13 g na 100 g). Další možností jsou speciální náhražky masa, jako je například seitan, tempeh nebo tofu, jimž brzy v Dialize věnujeme samostatný článek.
Denní příjem bílkovin
Bílkoviny jsou důležitou stavební součástí organismu. Pokud člověk netrpí onemocněním ledvin, měl by konzumovat zhruba 1 g bílkovin na 1 kg váhy denně.
Text: Markéta Veselá