Dialiga_Foto_Stravování v těhotenství.png

Stravování v těhotenství s diabetem

Jak se v těhotenství stravovat, když mám diabetes? Musím dodržovat jiné zásady v jídle než obvykle? Bude mít mé dítě dostatek živin pro vývoj? Neublížím mu, když se budu stravovat jako dosud? Těhotenství provází mnoho podobných otázek, z nichž většinu si pokládá i zdravá žena. Pokud však máte diabetes, je starost o to větší. Ve skutečnosti obavy nejsou na místě, stačí znát pár faktů a stravovacích zásad a těmi se řídit.

Pokud má žena dlouhodobé zkušenosti s diabetem, má již osvojeny jisté stravovací návyky. Ví, co jí dělá dobře a co už ne, kolik cukru může obsahovat její jídelníček a jak podle toho upravit dávky inzulínu. Ovšem možná právě kvůli tomuto již dlouhodobě zavedenému režimu diabetiček jsou zkušenosti z praxe s nimi v těhotenství mnohdy jiné, než by se očekávalo. Lékaři se často setkávají s tím, že strava ženy s přechodnou těhotenskou cukrovkou, které se dostane poučení, jak se má stravovat, bývá mnohem kvalitnější než strava zkušené diabetičky 1. typu. I když tedy máte se svým onemocněním již dlouhodobé zkušenosti, nepřeskakujte část o stravovacích návycích v těhotenství a věnujte jim pozornost po celou jeho dobu.

Vyhledávejte zdroje kvalitních živin

Samozřejmostí by měla být pestrá strava složená z kvalitních a výživově hodnotných potravin, což sice platí nejen v těhotenství, ale právě v tomto období je třeba na to obzvlášť dbát. Vyhněte se jakýmkoliv průmyslově zpracovaným potravinám, instantním pokrmům či fastfoodům a přednost dejte základním surovinám, které obsahují množství hodnotných živin potřebných pro kvalitní růst plodu. Nesnažte se nekvalitní stravu nahradit potravinovými doplňky. Ve stravě – na rozdíl od doplňků – navíc také nehrozí, že se některými látkami předávkujete. Cenným zdrojem prospěšných živin jsou například masokostní vývary, játra, ryby, vejce, kysané mléčné výrobky, zelenina a ořechy a semínka. Rozebereme si je ale dopodrobna.

Bílkoviny

Zařadit můžete jakékoliv živočišné bílkoviny, jako jsou všechny druhy masa, tučné ryby, vejce (zejména žloutek, ve kterém je mnoho živin), tvrdé sýry, neochucené mléčné výrobky. Omezte a nejlépe vynechejte druhy uzenin s nižším podílem masa – nekvalitní šunky a salámy, párky, klobásy, paštiky.  Co se týče mléčných výrobků, vybírejte ty bílé a nesladké, s přirozeným obsahem tuků spíše než odtučněné nebo nízkotučné – kromě toho, že ztrácejí na výživové hodnotě (v tucích obsažené vitamíny), jsou tyto výrobky většinou zahuštěny škrobem, a tudíž mají vyšší obsah sacharidů. Bílé jogurty, tvarohy a zákysy lze dochutit čerstvým ovocem, ořechy a semínky. Některým ženám po mléku a mléčných výrobcích k snídani výrazněji stoupá glykémie. V tomto případě je vhodné mléko a mléčné výrobky raději nesnídat a zařazovat je až k ostatním jídlům během dne. Tuky Vyhledávejte kvalitní zdroje tuků a kombinujte živočišné i rostlinné. Mezi ty patří například máslo, ale také sádlo, za studena lisované oleje, semínka, ořechy a avokádo. Vyhněte se průmyslově upraveným tukům (zejména těm ztuženým a částečně ztuženým rostlinným) a výrobkům, které je obsahují, jako je jemné pečivo, sušenky, oplatky, instantní výrobky, polevy atd. Nevhodné jsou také trvanlivé výrobky s řadou přidaných látek (konzervanty, barviva atd.). Do jídel je naopak vhodné zařadit zmiňované ořechy a semínka, které jsou zdrojem kvalitních tuků, bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Mají nízký glykemický index, ale je třeba je započítat do příjmu sacharidů. Vhodnější jsou nepražené a nesolené.

Zelenina

Měla by být nejlépe součástí každého jídla. Vhodná je syrová, kvašená i tepelně upravená. Nevhodná je sterilizovaná zelenina ve sladkokyselém nálevu, zelenina ochucená sladkým dresinkem, ale i zeleninové chipsy, které mají vyšší glykemický index a snadno je sníme ve větším množství. Do zeleninových salátů je vhodné přidat kvalitní olej, nesladký ocet nebo citronovou šťávu, vařenou zeleninu ochutit máslem, solí, případně parmazánem. Jako dresink je možné připravit také zakysanou smetanu či tvaroh s bylinkami. Zeleninu můžete restovat, péct nebo i grilovat, zde se fantazii meze nekladou.

Sacharidy

Vhodným zdrojem sacharidů je ovoce čerstvé i mražené, vždy ale nedoslazené. Nevhodné je kandované ovoce, kompoty, slazené přesnídávky a marmelády, ovocné džusy a koncentráty. Většinou doporučujeme 1–2 kusy nebo 1–2 hrsti drobného ovoce denně. Mezi jednotlivými druhy ovoce jsou značné rozdíly. Mezi ovoce s vyšším obsahem cukru a vyšším glykemickým indexem patří banán, ananas, mango, kaki, liči, hroznové víno, sušené datle, fíky, rozinky a další sušené ovoce. Velkou pozornost věnujte výběru pečiva – i při srovnatelném obsahu sacharidů se velmi liší v dopadu na glykémii. Pečivo z celozrnné mouky má o něco nižší glykemický index než to z bílé mouky. Pozor ale na tmavé hnědé pečivo dobarvené karamelem, obilným sladem apod. Nevhodné je také jemné (sladké) pečivo, toustový chléb, bagety apod. Vhodný je kvalitní nedobarvený žitný chléb nebo pšeničnožitný chléb typu Šumava či celozrnné knäckebroty. Dobrým tipem je nízkosacharidové pečivo (např. „večerní chlebík“ má obsah sacharidů srovnatelný s nesladkou zeleninou).To nejhorší nakonec – vyhýbejte se potravinám a nápojům obsahujícím náhradní sladidla (sacharin, aspartam, acesulfam, cyklamát atd.), tzv. „light“ potravinám a „dia“ výrobkům. Výzkumy ukázaly, že mají nepříznivý vliv na střevní mikrobiom a regulaci chuti k jídlu a mohou mít i negativní dopad na plod. V malé míře lze použít přírodní sladidlo stévii, xylitol, erythritol a čekankový sirup. Nevhodné je také slazení fruktózou (ovocný cukr). Malé množství fruktózy, které se přirozeně vyskytuje v ovoci, neškodí, ve větším množství však narušuje metabolismus jater, vede k ukládání tuku v tomto orgánu a zhoršuje cukrovku.

Už víte, co děláte špatně a můžete alespoň během těhotenství změnit? Nebo naopak víte, že děláte maximum proto, aby vaše děťátko spokojeně rostlo? Ať už jste si z tohoto článku odnesli cokoliv, věříme, že vás to pozitivně obohatilo. Přesto vždy konzultujte svou dietu s ošetřujícím lékařem. Pokud vás zajímá více informací k tématu, můžete je získat z naší příručky ke stažení, kterou najdete po kliknutí na odkaz níže.

https://www.dialiga.cz/ke-stazeni/

Zdroj: PRŮVODCE PRO NASTÁVAJÍCÍ MAMINKY S CUKROVKOU 1. TYPUMUDr. Hana Krejčí, Ph.D. | MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. | MUDr. Patrik Šimják, Ph.D. | MUDr. Vratislav Krejčí | Ing. Dana Benešová | prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. | Diabetologická ambulance pro těhotné v porodnici Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze (porodnice „U Apolináře“)

Sdílet

Nastavení soukromí a cookies

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s našimi zásady ochrany osobních údajů a cookies. Svá nastavení můžete kdykoli změnit.

Přizpůsobit