Dialiga_foto_březen_živiny.png

Tři důležité živiny, které snižují riziko vzniku diabetu druhého typu

Správná životospráva má bezpochyby vliv na naše celkové zdraví i riziko onemocnění některými chorobami. I diabetes druhého typu se může u člověka rozvinout dlouhodobě špatným životním stylem. Víte, které tři důležité živiny dokáží riziko jeho vzniku zmírnit?

Zdraví máme jen jedno, proto o sebe musíme pečovat. Aby náš organismus správně fungoval, je nezbytné do těla dodávat potřebné vitaminy, minerály a další látky, nevystavovat se dlouhodobému stresu a pravidelně se hýbat. Studie zjistily, že některé živiny mohou přispívat ke snížení rizika vzniku diabetu druhého typu. Konkrétně se jedná o vitamin D, vlákninu a omega 3 mastné kyseliny.

Vitamin D

O vitaminu D jste slyšeli zajisté všichni. Mnoho z nás ho má spjato s pobytem na slunci a je významný pro naše kosti i imunitu. Vitaminy hrají v rámci výživy důležitou roli a až na pár výjimek si je naše tělo bohužel nedokáže samo vyrobit. Nedostatek vitaminu D je spojen se sníženým uvolňováním inzulinu, inzulinovou rezistencí a diabetem druhého typu. Pravidelný příjem vitaminu D však vylučování inzulinu obnovuje. Vitamin D vzniká působením slunečních paprsků na naši kůži. V létě něj tudíž povětšinou nemáme o nouzi, ale v zimě, kdy slunce tolik nesvítí, nebo obecně při jeho nedostatku, je nezbytné vitamin D pravidelně doplňovat. A to pomocí stravy, byť je v ní vitamin D obsažen pouze v omezeném množství. „Déčko“ nalezneme například ve vaječných žloutcích, tučných rybách či v mase z orgánů. Obsahují ho i některé druhy hub. Další způsob, jak lze vitamin D do těla získat, je z výživových doplňků –⁠ tabletky vitaminu D seženete bez problémů v každé lékárně.

Vláknina

Vláknina pomáhá snižovat cholesterol a zároveň má vliv na glukózu – hladinu cukru v krvi. Existují dva typy vlákniny, a to nerozpustná a rozpustná. Ta první se nachází v otrubách, zelenině a celých zrnech. Rozpustnou pak nalezneme v ovesných vločkách, ořeších, semenech, fazolích, čočce či hrachu.

Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny působí protizánětlivě, snižují oxidační stres a zároveň přispívají ke snížení rizika srdečních potíží, správné funkci mozku a zraku. Nalezneme je v rostlinných i živočišných zdrojích. Obsaženy jsou například v mořských rybách, a to konkrétně třeba v sardinkách, makrele, lososu, tuňáku či sledi. Dále pak také v různých druzích semínek (lněná, dýňová) a ořeších (mandle a vlašské ořechy).  

Sdílet

Nastavení soukromí a cookies

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s našimi zásady ochrany osobních údajů a cookies. Svá nastavení můžete kdykoli změnit.

Přizpůsobit