HD_banany.jpg

Banány a diabetická dieta



Banány patří celosvětově mezi nejoblíbenější ovoce. Původem jsou z jihovýchodní Asie, ale nyní se pěstují ve většině teplejších částí zeměkoule. Obsahují minimum tuku a bílkovin, takže 93 % energie v nich obsažené pochází ze sacharidů (4 % z bílkovin a 3 % z tuku). Jeden středně velký zralý banán (asi 120 g) obsahuje cca 25 g sacharidů (100 kcal), 3,1 g vlákniny, vitamín C, vitamín B6, magnezium, draslík a řadu dalších látek. V průběhu dozrávání se škrob (polysacharid) mění na nižší, sladké sacharidy, jako je sacharóza (řepný cukr), fruktóza a glukóza. Nedozrálý, zelený banán obsahuje většinu sacharidů ve formě škrobu, zcela dozrálý už nemá škrob skoro žádný. Glykemický index nezralého banánu se tedy pohybuje někde kolem 40, plně dozrálého kolem 60.

 

Může si diabetik dát banán? Může, je to zdravá potravina, ale jak praví známé rčení: „Všeho s mírou.“ Zelené banány určitě nikdo jíst nebude, ale diabetik by se měl vyhnout banánům přezrálým, které obsahují ony výše zmíněné nižší sacharidy. A měl by sacharidy a energii z banánu započítat do své diety. Jeden středně velký zralý banán tedy obsahuje cca 25 g sacharidů. V rámci pestrosti stravy je doporučován 1–2 banány týdně, ideálně rozdělený na dvě poloviny, třeba jako součást svačiny a dezert po hlavním jídle. A pokud je doplněn přírodním jogurtem, který trávení banánu ještě trochu zpomalí, je to ještě lepší.

 

Text: MUDr. Jan Brož

Sdílet