Co ovlivňuje hladinu cukru v krvi?
Glykemický index
Při výběru potravin dbejte na hodnotu glykemického indexu, která ukazuje, jak potraviny obsahující sacharidy zvyšují hladinu cukru v krvi. Udávána je v hodnotách v rozmezí od 1 do 100, přičemž pro diabetiky jsou ideální ty potraviny, jejichž glykemický index nepřesáhne hodnotu 55. Mezi ně patří například mořské plody, vejce, čočka, červené zelí, oříšky nebo většina čerstvého ovoce.
Pohyb
Dalším z důležitých faktorů je pak fyzická aktivita. Dopřejte si proto každý den alespoň dvacetiminutovou procházku, a to nejlépe po hlavním jídle.
Nesprávné léky
Hladinu cukru vám také mohou často výrazně ovlivnit i některé léky. Čtěte proto pozorně vedlejší účinky medikamentů, které užíváte, a pokud by měly vliv na vaši glykémii, domluvte se se svým lékařem, ať vám předepíše něco jiného.
Hormony
Jakmile vaše tělo bojuje s bacily, okamžitě na svoji obranu uvolňuje hormony, jež však také zvyšují množství glukózy v krvi. A stejně tak i příliš mnoho stresu nebo dlouhodobá či krátkodobá bolest způsobují, že vaše tělo začne tyto hormony uvolňovat.
Zdravý jídelníček
Správná životospráva je pro každého diabetika jedním z hlavních pilířů, jak mít hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Pozor si dávejte nejen na správný výběr potravin, ale i dostatečný přísun tekutin. Hydratace je totiž jedním z klíčových faktorů snižujících hladinu cukru v krvi. Snažte se také mít v jídelníčku dostatek potravin s vysokým obsahem vlákniny. Ta totiž zpomaluje trávení sacharidů a vstřebávání cukrů z tenkého střeva a díky tomu hladina cukru v krvi stoupá mírně, a nikoli skokově.
Text: Izabela Nováková