Co s naším metabolismem dělají dietní potraviny?
Vědci z Univerzity Yale v USA zjistili, že mozek může mít problém, pokud tělo nedostane přísun kalorií, které na základě chuti potravin očekává. Jestliže si tedy dáte například limonádu s umělými sladidly místo cukru, mozek připraví tělo na přísun kalorií. Jelikož ale sladidla na rozdíl od cukru téměř žádné neobsahují, je to pro tělo i mozek matoucí. To se týká především sladkých potravin, protože v přírodě sladkost signalizuje velký přísun kalorií. Tyto protikladné informace pak mohou způsobit, že tělo přestane správně spalovat a přichází problém s obezitou a diabetem. Kalorie, jež totiž tělo potom přijme, začne ukládat nebo spalovat pomaleji.
Při nové studii vědci zkoumali mozek patnácti lidí, kteří konzumovali dietní nápoje a srovnávali je s účinky nápojů slazených cukrem. Zjistili, že výše popsaný nesoulad mezi chutí a kaloriemi nevede k potřebnému nastartování metabolismu spalování, což může mít v důsledku vliv i na tělesnou hmotnost a množství potravy, které člověk zkonzumuje.
Doktorka Dana Small z Lékařské fakulty Univerzity Yale k tomu dodává: „Předpoklad, že větší množství kalorií vyvolá i větší odezvu našeho mozku a metabolismu, je nesprávný. Kalorie je pouze jednou částí rovnice, tou druhou je vnímání sladké chuti. Naše těla se navíc vyvinula tak, aby efektivně využívala dostupné zdroje energie v přírodě. Moderní potravinářské výrobky se vyznačují zdrojem energie, s kterým náš organismus nikdy předtím nepřišel do styku.“
Text: Markéta Veselá