shutterstock_179138807.jpg

Co s naším metabolismem dělají dietní potraviny?

Věděli jste, že potraviny a nápoje s umělými sladidly mohou ovlivnit fungování metabolismu? Je to zapříčiněno nesouladem mezi chutí a kaloriemi, které tělo v těchto potravinách dostane.

Vědci z Univerzity Yale v USA zjistili, že mozek může mít problém, pokud tělo nedostane přísun kalorií, které na základě chuti potravin očekává. Jestliže si tedy dáte například limonádu s umělými sladidly místo cukru, mozek připraví tělo na přísun kalorií. Jelikož ale sladidla na rozdíl od cukru téměř žádné neobsahují, je to pro tělo i mozek matoucí. To se týká především sladkých potravin, protože v přírodě sladkost signalizuje velký přísun kalorií. Tyto protikladné informace pak mohou způsobit, že tělo přestane správně spalovat a přichází problém s obezitou a diabetem. Kalorie, jež totiž tělo potom přijme, začne ukládat nebo spalovat pomaleji.

 

Při nové studii vědci zkoumali mozek patnácti lidí, kteří konzumovali dietní nápoje a srovnávali je s účinky nápojů slazených cukrem. Zjistili, že výše popsaný nesoulad mezi chutí a kaloriemi nevede k potřebnému nastartování metabolismu spalování, což může mít v důsledku vliv i na tělesnou hmotnost a množství potravy, které člověk zkonzumuje.

 

Doktorka Dana Small z Lékařské fakulty Univerzity Yale k tomu dodává: „Předpoklad, že větší množství kalorií vyvolá i větší odezvu našeho mozku a metabolismu, je nesprávný. Kalorie je pouze jednou částí rovnice, tou druhou je vnímání sladké chuti. Naše těla se navíc vyvinula tak, aby efektivně využívala dostupné zdroje energie v přírodě. Moderní potravinářské výrobky se vyznačují zdrojem energie, s kterým náš organismus nikdy předtím nepřišel do styku.“

 

Text: Markéta Veselá

Sdílet

Nastavení soukromí a cookies

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s našimi zásady ochrany osobních údajů a cookies. Svá nastavení můžete kdykoli změnit.

Přizpůsobit