Dialiga_foto_květen_kdy si měřit glykémii.png

Kdy měřit glykémii?

Každý diabetik by se měl důkladně informovat, co jeho léčba obnáší. Samozřejmostí je kontinuální součinnost pacienta s lékařem. K čemu je dobrý pravidelný monitoring glykémie (hladiny cukru v krvi) a kdy ji měřit?

Správné nastavení léčebné terapie si pacienti ověřují sami, a to na základě každodenního monitoringu glykémie, která slouží jako jeden ze základních ukazatelů metabolismu. Lze ji měřit pomocí glukometru či kontinuálního monitoru glykémie a je prokázáno, že čím častěji si nemocní glykémii měří, tím lepší kompenzace dosahují.

Jak organismus pozná hodnotu glykémie?

„Senzory“ v beta-buňkách slinivky břišní dokáží měřit množství glukózy v krvi. Podle toho pak regulují produkci inzulinu. V případě, že je hodnota glykémie vysoká, produkce stoupá. A naopak v případě nízké hladiny klesá. Tímto způsobem se u zdravého organismu (i za pomoci některých dalších mechanismů) hodnota glykémie udržuje v mezích normy.

V jakém rozmezí by se měly pohybovat hodnoty glykémie?

Přestože hodnota glykémie po jídle stoupá, působením inzulinu se postupně vrací k výchozí hodnotě. Glukóza (= cukr) totiž vstupuje do buněk, kde se spotřebuje či uloží do tukových zásob.

Příliš nízká hladina glukózy v krvi se nazývá hypoglykémie. Je-li její hodnota naopak příliš vysoká, mluvíme o hyperglykémii. Ani jeden z těchto stavů rozhodně není u pacientů žádoucí. U zdravého člověka se glykémie pohybuje v rozmezí 3,9–5,5 mmol/l na lačno.

Pro většinu pacientů platí, že by mělo být dosaženo hodnoty HbA1c (glykovaného hemoglobinu, tzv. dlouhého cukru) alespoň pod 53 mmol/mol. U mladších pacientů, a to zejména na počátku léčby, se stanovují přísnější cíle a hodnoty HbA1c by se u nich měly pohybovat pod 48 mmol/mol. U starších pacientů s komplikacemi či kardiovaskulárním onemocněním je doporučena hladina 60 mmol/mol (vhodný cíl určí váš lékař). Glykémie na lačno by se měla optimálně pohybovat v rozmezí 4–6 mmol/l a dvě hodiny po jídle pod 7,5 mmol/l.

U pacientů, kteří používají kontinuální monitoraci glykémie (senzor měří glykémii každých 5 minut), jsou doporučení trochu jiná. Podíl času, kdy se glykémie pohybují mezi 4–10 mmol/l, by u nich měl dosáhnout alespoň 70 %.

Kdy měřit glykémii?

Měření má být zdrojem použitelných informací k dosažení správné kontroly diabetu. O systematickém rozložení měření glykémie hovoříme jako o tzv. glykemickém profilu.

Glykemický profil je založen na jednoduchém principu vycházejícím z časového rozložení jídel a obecných zákonitostí chování glukózy v těle. A kdy glykémii měřit, používáme-li glukometr?

Dávku inzulinu určujeme podle naměřené hodnoty glykémie a plánovaného množství sacharidů. Před hlavním jídlem by hodnota cukru v krvi neměla klesnout pod 4 mmol/l a přesáhnout 6 mmol/l.

  • 90–120 minut po jídle

V tomto časovém rozmezí by hodnota glykémie neměla přesáhnout 7,5 mmol/l.  

  • Před spaním

Důležitá je znalost hodnoty glykémie před spaním, která by se měla pohybovat kolem 6 mmol/l. Snahou je vyvarovat se hypoglykémii.   

  • V noci  (kolem 2:00)

I v noci je dobré glykémii měřit, abychom měli jistotu, že netrpíme hypoglykémií. Ta sice většinu pacientů v noci probudí, může se ale stát, že ji zaspí. To se pak může projevit ranní bolestí hlavy či propoceným pyžamem. Důsledkem noční hypoglykémie pak bývá vysoká ranní glykémie.

Více o měření inzulinu se dočtete v naší brožuře Pokračujeme s inzulinem  ZDE.

Sdílet

Nastavení soukromí a cookies

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s našimi zásady ochrany osobních údajů a cookies. Svá nastavení můžete kdykoli změnit.

Přizpůsobit