HD_med.jpg

Mohou diabetici jíst med?

Lidé s cukrovkou by neměli konzumovat sladkosti ani jiné potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru. Může pro ně být zdravější alternativou med?

Med, podobně jako ostatní cukry, je rychlým zdrojem sacharidů. Jedna polévková lžíce obsahuje zhruba 17 gramů sacharidů. Na rozdíl od obyčejného cukru však med obsahuje také vitamíny, minerály a antioxidanty. Je však potřeba volit ten správný produkt, některé jsou totiž natolik upravovány, že ztrácejí svou přidanou hodnotu. Vždy proto raději sáhněte po surovém medu přímo od včelaře.

 

Jaký je rozdíl mezi cukrem a medem?

Med má větší sladivost, což znamená, že ho na ochucení jídel či nápojů nepotřebujeme tolik jako cukru. Stejně jako u cukru se ale jedná o sladidlo, které obsahuje sacharidy a kalorie. Jedna polévková lžíce medu má zhruba 64 kalorií. Další důležitý rozdíl mezi cukrem a medem spočívá ve způsobu, jakým ho tělo tráví. Med je v těle rozložen pomocí enzymů, které již sám obsahuje, kdežto cukr potřebuje enzymy z těla. Zpracování cukru je tedy pro tělo náročnější.

 

Jak med ovlivňuje hladinu cukru v krvi?

Med má glykemický index 55, zatímco cukr 65, což jasně mluví ve prospěch medu. Hned tři studie z univerzit v Dubaji, Teheránu a Rijádu prokázaly, že hladina cukru v krvi zůstává po požití medu nižší, než je tomu u cukru. Při dlouhodobějším užívání medu dokonce docházelo u zkoumané skupiny diabetiků druhého typu k poklesu tělesné hmotnosti a cholesterolu.

 

Med je zdravější alternativa

Med je jednoznačně lepší varianta pro zdravé lidi, ale i diabetiky, než je bílý rafinovaný cukr. Je to dáno i tím, že med má prokazatelně silné antibakteriální, antioxidační a antimikrobiální účinky. Výzkumy dokonce ukázaly, že pomáhá snižovat cukr v krvi, a naopak zvyšovat inzulín. Navíc je přírodní a méně průmyslově zpracovávaný, než je tomu u cukru.

 

Jak med zavést do svého jídelníčku?

Lidé s diabetem by měli med do svého jídelníčku zahrnout postupně, nejdříve je potřeba zjistit, jak právě vaše tělo na med reaguje. I když je med zdraví prospěšný, je třeba pamatovat na to, že se stále jedná o sladidlo, proto si ho dopřávejte v malém množství.

 

Text: Markéta Veselá

Sdílet

Nastavení soukromí a cookies

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s našimi zásady ochrany osobních údajů a cookies. Svá nastavení můžete kdykoli změnit.

Přizpůsobit