
Může mít slazení stévií nějaké vedlejší účinky?
Listy stévie jsou asi dvěstěkrát sladší než bílý cukr. Na trhu koupíte buď celou rostlinku, nebo častěji z ní vyrobené granulované či tabletkové sladidlo. Podle Úřadu pro potraviny a léčiva Spojených států (FDA) nepředstavují čisté extrakty ze stévie pro lidský organismus žádné nebezpečí. Pokud ale vstoupí do hry nejrůznější přidané látky, může být všechno jinak.
Pozor na příměsi
Některé přípravky mohou obsahovat i jiná umělá sladidla, která jsou spojena se zdravotními riziky. Kupovat bychom tedy měli pouze ta sladidla, která obsahují 95% steviol glykosidu. V ostatních totiž může být obsažen i maltodextrin, aspartam, cyklamát či sacharin. Pozor na používání těchto padělaných přípravků by si měly dát především těhotné ženy, protože mohou mít dopad na zdravý vývoj plodu.
Zažívací a střevní potíže
Některé výrobky ze stévie obsahují i přidané cukrové alkoholy a ty opravdu mohou vyvolat u některých citlivých jedinců nevolnost, zvracení, křeče či nadýmání. Několik studií ale ukázalo, že používání čisté stévie naopak snižuje průjem a příznaky dráždivého tračníku.
Hypoglykémie nebo nízká hladina cukru v krvi
Nějaký čas panoval názor, že pokud bude člověk přijímat stévii dlouhodobě a ve velkém množství, může se u něho objevit hypoglykémie. To se nakonec neprokázalo a pozor by si měli dávat pouze lidé, kteří dlouhodobě trpí velmi nízkou hladinou cukru v krvi.
Nízký krevní tlak
Některé vlastnosti stévie mají za následek rozšiřování krevních cév a tím snižování celkového krevního tlaku. Pro většinu lidí je tento poznatek spíše pozitivního charakteru. Opatrní by měli být pouze ti, kteří trpí chronicky nízkým tlakem.
Kdy konzultovat používání stévie s lékařem?
Pokud vás často trápí hypoglykémie, nízký krevní tlak nebo problémy s ledvinami, raději se o užívání stévie poraďte se svým doktorem. Vhodné je to i v případě, kdy berete pravidelně nějaké léky. Nejnovější výzkumy však došly k závěru, že užívání stévie a jejích čistých extraktů by mělo být bezpečné.
Text: Markéta Veselá