dan-gold-4_jhDO54BYg-unsplash.jpg

Proč si hlídat glykemický index potravin

Jako diabetici jste se pravděpodobně s pojmem glykemický index (GI) již setkali, a pokud ne, rozhodně vám doporučujeme pokračovat ve čtení. Dozvíte se, co přesně glykemický index udává a proč byste měli volit raději potraviny, u nichž je jeho hodnota nízká.

Glykemický index je veličina, která v podstatě udává, jak rychle tělo získá a využije glukózu z určité potraviny. Z potravin s nižším GI dovede tělo glukózu využít lépe a díky jejich pozvolnému zpracovávání způsobují jen pomalé a nevelké výkyvy hladin glykémie. GI jednotlivých potravin se porovnává s GI čisté glukózy, který je roven 100.

Dle tohoto čísla rozlišujeme potraviny na ty s vysokým (nad 70), středním (mezi 55 a 70) a nízkým (pod 55) GI. Pokud chceme jíst zdravě a například se snažíme zhubnout, měli bychom upřednostňovat potraviny s nízkým GI. Ty totiž zvedají postprandiální glykémii (glykémii po jídle) pomaleji, a jsou proto vhodné pro diabetiky. Do této skupiny patří většina ovoce a zeleniny, ořechy, černý chléb, tmavá rýže, fruktóza atd. V přiměřené míře lze konzumovat i potraviny se středním GI, jsou to například některé typy sladšího ovoce (meruňky, fíky, ananas, hroznové víno), celozrnný rohlík, sacharózu, zmrzlinu atd. Vyhýbat byste se však měli potravinám, jako jsou med, chipsy, glukóza, pivo, bílá rýže, bílé bagety, vodní meloun, sušené ovoce atd., které mají vysoký GI, a proto postprandiální glykémii zvedají velmi rychle. V případě hypoglykémie však budou dobrou volbou.

Potraviny s nízkým GI byste měli volit – a to neplatí jen v případě diabetiků, ale i pokud se snažíte zhubnout –, protože se po nich pocit hladu dostavuje později. Potraviny s vysokým glykemickým indexem vás sice okamžitě zasytí, brzy po jídle však budete mít znovu hlad nebo často i chuť na sladké.

Ptáte se, co je pro glykemický index potravin rozhodující? Především se jedná o složení makroživin, tedy obsah tuků, bílkovin a vlákniny, ale i přítomnost kyselin, obsah sacharózy či technické zpracování. V dnešní době je velmi snadné najít tyto informace o potravinách – včetně údajů o jejich GI – na internetu. Proto berte glykemický index potravin při sestavování jídelníčku vždy v potaz.

Sdílet