Návrh bez názvu (3).png

Ořechové mouky - trend, který ocení nejen diabetici

Užívat si sladké je dnes pro diabetiky jednodušší než kdy dřív. Na trhu se objevuje řada nových možností, jak si vychutnat sladké dezerty bez výčitek. Ořechové mouky jsou toho příkladem. Jejich dostupnost na trhu se poslední dobou zvyšuje a mají řadu výhod, kterých mohou diabetici vhodně využít.

Nízký glykemický index

Většina z nás je pravděpodobně při pečení zvyklá používat pšeničnou mouku. Ta ovšem kvůli vysokému obsahu rychlých sacharidů vybízí slinivku k spěšné produkci inzulínu, což zejména pro diabetiky není příliš zdravé. Ořechové mouky mají na rozdíl od klasické pšeničné díky vyššímu podílu tuku zároveň nižší glykemický index. Ten pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi, a proto se není třeba bát, že nás rozhodí jediný kousek sladkého pečiva.

Vysoký obsah vlákniny

Ořechové mouky mají vysoký obsah vlákniny, která pomáhá čistit střeva a zároveň je potravou pro prospěšné střevní bakterie. Vláknina je jednou ze složek potravy, na kterou většina lidí zapomíná. Zařazení ořechových mouk do jídelníčku tak může být ideálním způsobem, jak její příjem ve stravě zvýšit.

Jak efektivně péct z ořechových mouk?

Ořechové mouky mají oproti těm běžným odlišnou strukturu. Abyste při pečení s nimi dosáhli optimálních výsledků, je dobré se před začátkem seznámit s několika pravidly. Jako náhrada za běžnou pšeničnou mouku nejlépe poslouží mouka mandlová. Místo pšeničné jí v receptu použijte asi 75 %, tj. o ¼ méně. Dále se vyplatí do směsi přimíchat vlákninu zvanou psyllium, která je dnes v obchodech běžně k dostání. Ta při kontaktu s vodou tvoří gel a v pečivu poslouží jako pojivo namísto lepku, který se v ořechových moukách nevyskytuje. Výslednou strukturu může pomoci vylepšit také kokosová mouka. Ta by v ideálním případě měla tvořit přibližně 5–10 % celkové hmotnosti směsi.

Všeho s mírou

Doporučená denní konzumace se u ořechů pohybuje okolo 30 g. Je proto dobré si připravované zákusky rozdělit do vhodných dávek tak, abyste tuto hodnotu nepřesáhli.

Vyzkoušeli jste už pečení s ořechovými moukami? Fotky vašich zdravých dezertů posílejte na facebook Dialigy.

Sdílet

Nastavení soukromí a cookies

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s našimi zásady ochrany osobních údajů a cookies. Svá nastavení můžete kdykoli změnit.

Přizpůsobit