Štědrovečerní menu pro diabetiky
Drůbeží vývar s jáhlami (6 porcí)
1,5 litru vody
500 g drůbeží polévkové směsi
200 g mrkve
200 g petržele
100 g celeru
50 g pórku
himálajská sůl
celerová nať
100 g jáhel
Do pomalého hrnce vložte očištěnou zeleninu vcelku. Na ni položte drůbeží polévkovou směs. Jemně osolte. Zalijte vodou a vařte zhruba 8 hodin, což vývaru zajistí silnější chuť. Mezitím propláchněte a povařte jáhly a při servírování je vložte do hotové polévky. Na talíři lze polévku dozdobit natí.
Bramborový salát s majonézou z kešu (6 porcí)
1,2 kg brambor
300 g nakládané zeleniny (mrkev, hrášek, cibule, okurka)
3 vejce
80 g jablek
80 g oříšků kešu
1 stroužek česneku
citronová šťáva
himálajská sůl
petrželová nať
Kešu oříšky přes noc namočte. Brambory uvařte ve slupce, stejně tak vejce. Jakmile jsou brambory hotové, zbavte je slupky a protlačte tvořítkem na bramborový salát. Vložte do mísy. Dále přidejte nakládanou zeleninu, najemno nakrájené vejce a oloupané jablko. Kešu oříšky umixujte s částí vody, ve které se máčely, společně s česnekem, solí a citronovou šťávou na hustší hladký krém. Ten vmíchejte do salátu, dozdobte petrželovou natí a nechte v lednici odpočinout.
Losos pečený na citronu a bylinkách (6 porcí)
800 g lososa
15 g avokádového oleje
2 bio citrony
1 stroužek česneku
rozmarýn
himálajská sůl
Zapékací mísu vyložte plátky citronu (máme-li bio citron, není třeba jej loupat) a poklaďte je rybou. V hmoždíři utřete čerstvý rozmarýn, promíchejte se stroužkem česneku a avokádovým olejem. Touto bylinkovou směsí potřete rybu. Jemně ji podlijte a pečte zhruba 45 minut na 180 °C.
Švestkové úlky (25 kusů)
150 g sušených datlí
50 g kokosu
30 g švestkových povidel bez cukru
30 g vlašských ořechů
Datle umixujte s kokosem na lepivou hmotu. Tu vkládejte do tvořítka na výrobu úlů. Zespodu udělejte vprostřed úlku důlek. Jakmile cukroví vyjmete z tvořítka, naplňte důlek švestkovými povidly. Hotové úlky postavte na polovinu vlašského ořechu.
Olivová tapenáda (6 porcí)
250 g zelených oliv bez pecek
1 velký stroužek česneku
1 hrst lístků bazalky
1,5 dl panenského olivového oleje
1 lžička sušených provensálských bylinek
mletý pepř
sůl
Do mixéru vložte vypeckované olivy, česnek, bazalku (může být například také rozmarýn), olej, provensálské bylinky, pepř a sůl. Mixujte, pomazánka je hutná, velmi dobře se maže na kousky pečiva a je opravdu výtečná.
Mangové košíčky (12 košíčků)
150 g datlí
50 g kokosu
5 g psyllia
5 g olivového oleje
1 zralé mango
½ zralého banánu
jahody, brusinky, máta na ozdobu
Datle umixujte s kokosem, výslednou směs vtlačte do plechového cukrářského košíčku vymazaného olivovým olejem. Nechte chvíli vychladit v lednici, následně košíček opatrně vyloupněte ven. Psyllium namočte na 10 minut do trošky vody. Psyllium, mango a banán umixujte v hladký hutný krém, kterým košíček naplníte. Dozdobte kousky jahod, lístky máty, výtečně však poslouží také sušené brusinky.