losos-a-salát.jpg

Štědrovečerní menu pro diabetiky

Možná jste minulý rok zaznamenali projekt „Vánoční večeře jinak“. Jeho cílem bylo upozornit na závažnost diabetu a FH neboli vrozeně zvýšené hladiny cholesterolu a zároveň předvést, že chutné štědrovečerní menu pro všechny u stolu lze připravit i v souladu s upraveným stravovacím režimem. Kampaň vznikla pod záštitou organizací Diaktiv Czech Republic, z.s., DiaKar, z.ú., a Diagnóza FH, z.s., a odborně ji zaštítili nutriční terapeutka Mgr. Zuzana Švédová a uznávaný šéfkuchař Zdeněk Křížek. V rámci projektu vznikla série receptů. Některé z nich si můžete přečíst v tomto článku.

Drůbeží vývar s jáhlami (6 porcí)


1,5 litru vody

500 g drůbeží polévkové směsi

200 g mrkve

200 g petržele

100 g celeru

50 g pórku

himálajská sůl

celerová nať

100 g jáhel

Do pomalého hrnce vložte očištěnou zeleninu vcelku. Na ni položte drůbeží polévkovou směs. Jemně osolte. Zalijte vodou a vařte zhruba 8 hodin, což vývaru zajistí silnější chuť. Mezitím propláchněte a povařte jáhly a při servírování je vložte do hotové polévky. Na talíři lze polévku dozdobit natí.

Bramborový salát s majonézou z kešu (6 porcí)


1,2 kg brambor

300 g nakládané zeleniny (mrkev, hrášek, cibule, okurka)

3 vejce

80 g jablek

80 g oříšků kešu

1 stroužek česneku

citronová šťáva

himálajská sůl

petrželová nať

Kešu oříšky přes noc namočte. Brambory uvařte ve slupce, stejně tak vejce. Jakmile jsou brambory hotové, zbavte je slupky a protlačte tvořítkem na bramborový salát. Vložte do mísy. Dále přidejte nakládanou zeleninu, najemno nakrájené vejce a oloupané jablko. Kešu oříšky umixujte s částí vody, ve které se máčely, společně s česnekem, solí a citronovou šťávou na hustší hladký krém. Ten vmíchejte do salátu, dozdobte petrželovou natí a nechte v lednici odpočinout.

Losos pečený na citronu a bylinkách (6 porcí)


800 g lososa

15 g avokádového oleje

2 bio citrony

1 stroužek česneku

rozmarýn

himálajská sůl

Zapékací mísu vyložte plátky citronu (máme-li bio citron, není třeba jej loupat) a poklaďte je rybou. V hmoždíři utřete čerstvý rozmarýn, promíchejte se stroužkem česneku a avokádovým olejem. Touto bylinkovou směsí potřete rybu. Jemně ji podlijte a pečte zhruba 45 minut na 180 °C.

Švestkové úlky (25 kusů)


150 g sušených datlí

50 g kokosu

30 g švestkových povidel bez cukru

30 g vlašských ořechů

Datle umixujte s kokosem na lepivou hmotu. Tu vkládejte do tvořítka na výrobu úlů. Zespodu udělejte vprostřed úlku důlek. Jakmile cukroví vyjmete z tvořítka, naplňte důlek švestkovými povidly. Hotové úlky postavte na polovinu vlašského ořechu.

Olivová tapenáda (6 porcí)


250 g zelených oliv bez pecek

1 velký stroužek česneku

1 hrst lístků bazalky

1,5 dl panenského olivového oleje

1 lžička sušených provensálských bylinek

mletý pepř

sůl

Do mixéru vložte vypeckované olivy, česnek, bazalku (může být například také rozmarýn), olej, provensálské bylinky, pepř a sůl. Mixujte, pomazánka je hutná, velmi dobře se maže na kousky pečiva a je opravdu výtečná.

Mangové košíčky (12 košíčků)


150 g datlí

50 g kokosu

5 g psyllia

5 g olivového oleje

1 zralé mango

½ zralého banánu

jahody, brusinky, máta na ozdobu

Datle umixujte s kokosem, výslednou směs vtlačte do plechového cukrářského košíčku vymazaného olivovým olejem. Nechte chvíli vychladit v lednici, následně košíček opatrně vyloupněte ven. Psyllium namočte na 10 minut do trošky vody. Psyllium, mango a banán umixujte v hladký hutný krém, kterým košíček naplníte. Dozdobte kousky jahod, lístky máty, výtečně však poslouží také sušené brusinky.

Sdílet