HD-sacharidy.jpg

Víte, jaké jsou druhy sacharidů?

Sacharidy hrají při diabetické dietě velmi důležitou roli, proto byste si měli jejich spotřebu hlídat. Jenže vyznat se v tom, kde všude a pod jakými názvy se v naší potravě vyskytují, může být dost obtížné.

Sacharidy se mohou ukrývat pod různými názvy a termíny, jako jsou například přírodní či přidané cukry, uhlohydráty, karbohydráty či cukerné alkoholy. Jestliže musíte počítat sacharidy ve své stravě, věnujte vždy pozornost termínu celkové sacharidy, který pro vás bude určující. V potravinách se vyskytují tři hlavní druhy sacharidů.

Škroby

Mezi škrobové potraviny patří například hrách, kukuřice, brambory, rýže, fazole, ale i obiloviny (oves, ječmen, pšenice) a výrobky z nich (chléb, těstoviny a další). V případě obilovin je vždy lepší volit celozrnnou variantu, kde zůstávají zachovány i vitamíny a minerály.

Cukry

Obyčejně cukry dělíme ještě na přirozeně se vyskytující, jako jsou například v mléce nebo v ovoci, a uměle přidané. Ty se do potravin přidávají během jejich zpracování (kompotované ovoce v sirupu, sušenky apod.). Na etiketách potravin by vždy měl být uveden podíl přírodních i přidaných cukrů. I cukr se ale může skrývat pod řadou názvů. Stolní cukr je někdy nazýván jako sacharóza, ovocný je známý také jako fruktóza a cukr v mléce se jmenuje laktóza.

Vláknina

Najdeme ji v rostlinných potravinách, je totiž nestravitelnou součástí ovoce, zeleniny, ořechů či luštěnin. Pro dobré trávení by měl člověk denně sníst kolem 25 až 30 gramů vlákniny. Většina z nás však konzumuje pouze polovinu této doporučené dávky. Vláknina přispívá nejen k lepšímu trávení, ale pomáhá zahnat pocity hladu a snižuje hladinu cholesterolu.

Mezi vynikající zdroje vlákniny patří například luštěniny, ovoce a zelenina (především ty druhy, u nichž se jí i slupka), celozrnné těstoviny, chléb (měl by obsahovat minimálně 3 gramy vlákniny na 100 g), ořechy.

Čtěte etikety

Na správném počítání sacharidů závisí hladina cukru v krvi, proto vždy čtěte etikety potravin a nezapomínejte si sacharidy počítat, ať už prostřednictvím tabulek nebo tzv. chlebových jednotek.

 

Text: Markéta Veselá

Sdílet

Nastavení soukromí a cookies

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s našimi zásady ochrany osobních údajů a cookies. Svá nastavení můžete kdykoli změnit.

Přizpůsobit