čekanka a erythritol - aktuální top mezi sladidly (2).png

Čekanka a erythritol – aktuální top mezi sladidly

Na trhu existuje nepřeberné množství umělých sladidel, která diabetikům umožňují zakomponovat do jídelníčku sladkou chuť. Většina z nich ale chuť klasického cukru připomíná jen vzdáleně, a navíc obsahuje poměrně značné množství kalorií. Co s tím? Ukážeme vám dvě sladidla, která vás ohromí.

 Čekankový sirup je sladidlo, které se vyrábí vylouhováním kořene čekanky obecné. Ten je typický sladkou chutí a vysokým obsahem vlákniny. Má nízký obsah cukru – přibližně 4,7 g na 100 g hmotnosti, a díky tomu i nízké množství kalorií. Navíc díky 70 % podílu inulinu (rozpustné vlákniny rostlinného původu) pomáhá stabilizovat krevní cukr. Můžete jej použít například namísto medu nebo javorového sirupu.

Erythritol je alkoholový cukr, který se získává například extrakcí z ovoce. Má téměř nulové množství kalorií a chutí velmi připomíná klasický stolní cukr. Nejčastěji se prodává ve formě jemného prášku a k dostání jsou i varianty s příchutí – např. vanilkovou. Je vhodný pro všechny typy konzumace (vaření, pečení, oslazení čaje atd.).

Vzhledem k výraznému pokroku v oblasti umělých sladidel v posledních několika letech můžeme očekávat, že se v budoucnu začnou objevovat další slibné produkty, které nám usnadní zdravý životní styl.

Jaké zkušenosti máte s čekankovým sirupem a erythritolem vy? Napište nám na facebook Dialigy.

Sdílet