HD_marmelady.jpg

Děláme marmelády pro diabetiky

Do cukroví, na chleba nebo jen tak na lžičku, když vás honí mlsná. Marmelády jsou tradiční česká pochoutka, která krásně voní po ovoci. Bohužel ale bývají plné cukru, takže diabetici si na nich obvykle pochutnat nemohou. Díky umělým sladidlům si už ale dnes můžete připravit takový džem, který ani cukrovkářům neublíží.

Diabetických marmelád jsou plné regály obchodních domů, takové jsou však bohužel často plné chemických přísad. Když se je ale rozhodnete připravit z domácích surovin, máte pevně v rukou, co všechno bude výsledná dobrota obsahovat. Protože cukr patří mezi přírodní konzervanty, je potřeba jeho úlohu něčím nahradit. Jinak by se marmeláda nedala skladovat déle než pár dnů. V případě neslazených směsí tedy přichází ke slovu sterilace neboli zavařování. I potom je ale vhodné zavařenou marmeládu spotřebovat po otevření co nejdřív.

Zpracujte meruňky, broskve nebo švestky

Ovoce nejprve dobře očistěte, zbavte pecek a jiných zbytečností a postupně vložte nakrájené do kastrůlku. Podlijte je malým množstvím vody a zahřívejte asi pět minut pod poklicí. Potom víko odklopte a odpařte vodu, dokud nebude mít směs hustší konzistenci. Nemělo by to trvat déle než 20 minut. Následně přidejte ještě umělé sladidlo rozpuštěné ve lžíci vody. Stačit by mělo asi 15–20 tabletek.

Pochoutka z rybízu, angreštu, třešní a lesních plodů

Drobnější ovoce se často v džemech kombinuje s jablečným protlakem. A protože jablka se sklízejí na podzim a zmíněné plody spíše v létě, využijte podzim k přípravě polotovaru, který pak napřesrok můžete přidat do čerstvého letního džemu. Postup u jablečného základu je podobný jako u marmelád z broskví nebo meruněk, jen by měl probíhat za stálého míchání a většího množství vody.

Například rybízovou marmeládu si pak napřesrok můžete vyrobit tak, že ovoce důkladně prolisujete a vložíte po kilech do hrnce, kde opakujete postup s vyvařením malého množství vody až do zhoustnutí. Výslednou hmotu pak důkladně promíchejte s jablečným polotovarem (v poměru 40 % ovocný základ a 60 % polotovar), dochuťte sladidlem a pečlivě zavařte.

Udělejte si kompot

Diabetický kompot se dá připravit úplně stejně jako jeho běžná verze, jenom cukr nahradíte sladidlem. Pozor ale, aby sladidlo bylo vhodné pro následné zavařování. Nálev se dá také vytvořit čistou vylisovanou ovocnou šťávou, buď z jablek, nebo ze stejného ovoce, ze kterého kompot připravujete. Když je kyselý, pomozte mu umělým sladidlem. A při konzumaci nezapomeňte ctít osvědčené pravidlo všeho s mírou.

 

Text: Zuzana Košutová

Sdílet

Nastavení soukromí a cookies

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s našimi zásady ochrany osobních údajů a cookies. Svá nastavení můžete kdykoli změnit.

Přizpůsobit