HD_kakao.jpg

Je kakao vhodné i pro diabetiky?

Každého z nás občas přepadne chuť na kostičku čokolády, která se rozplývá na jazyku. S diabetem tato sladká pochoutka ale nejde příliš dohromady. Šálek horkého kakaa si však můžete dopřát bez výčitek.

Pokud člověk občas zhřeší a dá si kousek sladké a tučné čokolády, má to za následek nežádoucí zvýšení hladiny cukru v krvi. Pokud k těmto výkyvům dochází častěji, jsou v ohrožení krevní cévy v našem srdci, mozku, ledvinách, očích či nohou. Proto je lépe se takovému kolísání hladiny cukru v krvi vyhnout. Nemusí to však být na úkor našich chutí.

Svačina s vůní kakaa

Neslazený kakaový prášek patří k potravinám, které hladinu cukru nezvyšují a navíc mají pro organismus pozitivní účinky. Polévková lžíce kakaového prášku obsahuje jen 12 kalorií, 1 gram bílkovin, 0,7 gramu tuku, 3,2 gramu sacharidů a 1,6 gramu vlákniny. Pokud si tedy připravíte kakaový nápoj smícháním prášku s horkou vodou a dosladíte ho jen umělými sladidly, nedojde k žádnému nežádoucímu výkyvu cukru v krvi a navíc tělu prospějete příjmem vlákniny. Kakaový prášek ale nemusíte použít pouze pro přípravu horkého nápoje, zkuste ho smíchat například s tvarohem nebo ricottou a získáte chutnou a zdravou svačinku.

Budou látky z kakaa jednou léčit?

O tom, že kakao může být právě pro diabetiky přínosné, se vědci přesvědčili v jedné studii, která byla publikována v mezinárodním časopisu Journal of Nutritional Biochemistry. Na základě výzkumů bylo zjištěno, že kakao může pozitivně ovlivnit i tvorbu inzulínu a zlepšit reakce organismu na zvýšení hladiny cukru v krvi. Ale pozor, ono zvýšení produkce inzulínu je jen nepatrné, takže kakao diabetes nevyléčí. Sloučeniny nalezené v kakaovém oleji ovlivňují beta buňky, jež jsou zodpovědné právě za tvorbu inzulínu. Vědci se proto snaží tyto sloučeniny izolovat a použít je na léčbu a prevenci diabetu.

Sdílet