Nová studie: Častá konzumace cukrů vede ke zdravotním problémům
Vědci z Oxfordské univerzity zjistili, že častá konzumace cukrů může vést k předčasnému úmrtí. V rámci studie, do které se zapojilo na 116 tisíc lidí, odhalili spojitost mezi velkou spotřebou čokolády a sladkého a rozvojem kardiovaskulárních onemocnění ve středním věku.
Účastníci studie byli sledováni po dobu 15 let. Výzkumníci monitorovali jejich stravovací návyky, zdravotní stav a případná úmrtí. Ti, kteří se sladkému neoddávali tak často, vykazovali nižší pravděpodobnost vzniku srdečních chorob. Kromě toho vyšlo najevo, že lidé, kteří ve velkém množství přijímali stravu obsahující hodně nasycených tuků, jako jsou čokoláda nebo máslo, a často pili slazené nápoje, byli náchylnější k zdravotním problémům.
Nebezpečí těchto potravin spočívá v tom, že jejich konzumace může vést k ucpání cév a následně ke vzniku srdečních chorob. Příjem velkého množství průmyslově zpracovaných cukrů navíc zvyšuje krevní tlak a také stimuluje játra, aby do krevního oběhu propouštěla škodlivé tuky.
Kardiovaskulární onemocnění patří k nejčastějším příčinám úmrtí či invalidity. Lékaři potvrzují, že nezdravé stravování tomu výrazně přispívá.
Zdroj: www.diabetes.co.uk