káva.png

Je zdravé pít kávu, když máte diabetes?

Káva patří k nejrozšířenějším nápojům na světě a není se čemu divit. Kdo by si rád nepochutnal na šálku voňavého nápoje plného chuti. Jestli si káva rozumí také s diabetem, na to se podíváme v tomto článku.

Pojďme se nejprve zaměřit na prevenci. Studie z Harvardu z roku 2013 prokázala, že její účastníci, kteří zvýšili příjem kávy z 1–2 na 3–4 šálky denně, měli o 11 % nižší riziko vzniku diabetu 2. typu. Naopak u těch, kteří příjem kávy snížili, se riziko vzniku diabetu 2. typu zvýšilo o 17 %. Zní to téměř převratně, že? Je ale potřeba si uvědomit, že se jednalo o jedince, kteří netrpěli žádnými vedlejšími komplikacemi, jako je například vysoký krevní tlak. V takovém případě by pro ně totiž konzumace čtyř šálků kávy denně mohla představovat problém, zejména pokud by šlo o kávu s plným obsahem kofeinu. Tolerance této látky je totiž velmi individuální a i zdraví jedinci se po něm někdy necítí dobře. Ke konzumaci kávy proto přistupujte vždy střídmě. Pro diabetiky je pak vhodnější ta bez kofeinu.

Kofein je přirozenou součástí kávy. V jednom šálku, který odpovídá asi 7–8 g kávy, jej najdete zhruba 100 mg. Světová zdravotnická organizace uvádí, že pro zdravého jedince je v pořádku zkonzumovat ho denně až 400 mg, což se ale v případě diabetiků může výrazně lišit. Kofein totiž zvyšuje krevní tlak a v některých případech může i jednorázově zvýšit hladinu glukózy v krvi, což je pro „cukrovkáře“ nežádoucí. Navíc může také přispívat k nespavosti. Pozitivně naopak působí na soustředěnost a tělo se na něj poměrně rychle adaptuje. O jeho konzumaci se ale raději poraďte s ošetřujícím lékařem. Do té doby doporučujeme konzumovat spíše kávu bez kofeinu, která je v dnešní době na trhu snadno dostupná, a to nejen v obchodech, ale i kavárnách, kde vám ji obsluha na požádání ráda připraví.

Kromě kofeinu káva obsahuje i řadu zdraví prospěšných látek. Patří mezi ně vitamíny B2, B3, B5 a minerály jako draslík, hořčík a mangan. Společně s čokoládou je pak považována za afrodiziakum. Její pití je navíc i společenskou událostí, která pomáhá utužovat nejen přátelské, ale i pracovní vztahy. Proto se jí rozhodně nevyhýbejte a nebojte se si čas nad šálkem horkého nápoje vychutnat.

Řada lidí kávu pije s mlékem a cukrem. Pro zdravější variantu můžete vyzkoušet různé mléčné alternativy, například mandlové nebo sójové mléko. Cukr pak můžete nahradit erythritolem, který má téměř stejné chuťové vlastnosti a neobsahuje žádné kalorie. Jen dejte pozor na množství. Erythritol je totiž několikanásobně sladší než klasický stolní cukr. Více informací o sladidlech si můžete přečíst v článku Čekanka a erythritol – aktuální top mezi sladidly.

Sdílet